Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου

Γαμήλια στέφανα

Συμβολισμός και παράδοση

Γαμήλια στέφανα

Το σχήμα του κύκλου συμβολίζει το ολοκληρωμένο, το όλον. Τα στέφανα γάμου, που χρησιμοποιούνται κατά κόρων στην τελετή ένωσης των ζευγαριών, είναι δυο κύκλοι που τους συνδέει ένα νήμα και συμβολίζουν την ένωση των δυο ανθρώπων, τη διασταύρωση της ζωής του ενός με του άλλου, σε μια.

Στην ελληνική παράδοση τα στέφανα γάμου είναι το σύμβολο της ευημερίας και της ευτυχίας του ζευγαριού. Το χρώμα τους είναι λευκό, σαν δείγμα του ήθους και της αγνότητας του ζευγαριού. Η πρώτη μορφή τους ήταν από τα άνθη της μυρτιάς αλλά και από τα μπουμπούκια των λευκών τριαντάφυλλων, που ήταν ένα από τα ιερά άνθη της Αφροδίτης, θεάς του έρωτα, σαν φόρος τιμής στην αγάπη και τον έρωτα που αντιπροσώπευε η θεά.

Με το πέρασμα από την πολυθεΐα  στον χριστιανισμό ο γάμος γίνεται ένα από τα επτά μυστήρια την θρησκείας μας. Τα στέφανα φέρουν τον συμβολισμό της στέψης και προσδίδουν το κύρος και την αίγλη της του παλατιού. Πλέον σχηματίζονται από τα άνθη της λεμονιάς, με το λευκό να παραμένει σαν κύριο χρώμα μιας και είναι το παντοτινό σύμβολο της αγνής και αθώας αγάπης. Το στεφάνωμα της νέας ζωής των δύο αυτών ανθρώπων ενώπιον θεού και ανθρώπων δίνει την αμφίδρομη εξουσία του ενός στη ζωή του άλλου και την αποδοχή του κοινού τους βίου προκειμένου η οικογένειά που θα δημιουργήσουν να έχει σαν αρχή την κοινή εξουσία και την ίση αξία των μελών της ώστε να έχουν μια ισορροπημένη πορεία.

Ακόμη ένας συμβολισμός είναι το ισχυρό δέσιμο. Αυτό το δέσιμο το αναλαμβάνει ο παπάς που εκτός από τα λόγια του μυστηρίου το κάνει και πραγματικά στα στέφανα. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο πάτερ δένει κυριολεκτικά τα στέφανα μεταξύ τους με έναν κόμπο ώστε κανείς να μην μπορεί να τα λύσει, ούτε ο θεός μα ούτε και άνθρωπος.

Η παράδοση συνεχίζεται με την τοποθέτησή τους πάνω από το νυφικό κρεβάτι. Οι νεόνυμφοι κρεμάνε "τα δεσμά" του γάμου τους, ως ένδειξη αγάπης και αφοσίωσης ο ένας προς τον άλλο, στο προσκεφάλι τους.

Παλαιότερα το έκαναν με ένα απλό καρφί, ίσως λόγω έλλειψης χρημάτων. Πλέον τα στέφανα γάμου τοποθετούνται σε ειδικές θήκες, τις γνωστές στεφανοθήκες. Το γούστο σας είναι το μόνο που μπορεί να σας περιορίσει στην μορφή αυτής της θήκης. Ένα απλό ξύλινο κουτί, με σατέν επένδυση και γυάλινο καπάκι είναι η κλασική μορφή του. Η φαντασία και το γούστο σας μπορεί να το κάνει να μοιάζει σαν ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης αφού και για εσάς είναι ήδη ένας θησαυρός ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας.

Σύνταξη κειμένου: Ελένη Νομικού
Φωτογραφία: www.nedashop.gr

Περισσότερα άρθρα γάμου...