Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου

Γαμήλιο Κρεβάτι

Στρώστε το, το τιμημένο!

Γαμήλιο Κρεβάτι

Μοντέρνοι - ξεμοντέρνοι καιροί, το παλιό έθιμο με το στρώσιμο του γαμήλιου κρεβατιού καλά κρατεί και καλώς κάνει!

Είναι χαρούμενο, είναι συμβολικό, είναι χαλαρωτικό για την κουρασμένη από τις ετοιμασίες μελλόνυμφη, είναι συγκινητικό και νοσταλγικό για τους ηλικιωμένους συγγενείς. Ενισχύεται επίσης το ζευγάρι οικονομικά, με τρόπο διακριτικό και κομψό. Παλιότερα, το στρώσιμο ήταν ευκαιρία να επιδείξει η νύφη την προίκα της σε κλινοσκεπάσματα, κεντήματα και ασπρόρουχα του νοικοκυριού.

Στο σπίτι των μελλονύμφων προσκαλούνται οι κουμπάροι, οι συγγενείς και οι στενοί φίλοι. Το στρώσιμο του κρεβατιού γίνεται συνήθως την Πέμπτη προ του γάμου, πριν δύσει ο ήλιος και το αναλαμβάνουν τρεις ή πέντε ανύπαντρες φίλες της νύφης, οι οποίες πρέπει να έχουν στη ζωή και τους δυο τους γονείς. Αφού στρώσουν τα λευκά είδη (κατωσέντονο, πανωσέντονο, μαξιλαροθήκες, κάλυμμα ), πάνω ρίχνουν ρύζι για να ριζώσει το ζευγάρι και ροδοπέταλα για “βίον ανθόσπαρτον”.

Οι συγγενείς συνήθως ρίχνουν χρήματα ή χρυσά γούρια στο κρεβάτι, για να έχει οικονομική ευχέρεια στη ζωή του το ζευγάρι και κάποιες ηλικιωμένες ρίχνουν ένα κόσμημα. Στο τέλος ρίχνουν, ρίχνουν ένα αγόρι, του οποίου να ζουν και οι δύο γονείς, για να αποκτήσει το ζευγάρι απογόνους και μάλιστα το πρώτο τέκνο να είναι αρσενικό.

Ακολουθεί το παραδοσιακό κέρασμα με γλυκίσματα και ποτά ή ακόμα και οικογενειακό τραπέζι. Χρειάζεστε λοιπόν λευκά είδη και μια νυφική κουβέρτα ή κάλυμμα, κεντημένο ή υφαντό. Ό,τιδήποτε χειροποίητο προσφερθεί από μαμά ή γιαγιά είναι αξία ανεκτίμητη ...πάρτε το!

Διαλέξτε ένα ωραίο μπολ, βάλτε μέσα ρυζάκι και ροδοπέταλα, φωνάξτε τους όλους και γλεντήστε το!



Σύνταξη κειμένου: Π. Αγγελοπούλου
Φωτογραφία: muckme.com

Περισσότερα άρθρα γάμου...