Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου

Στέφανα γάμου

Οι κύκλοι της ένωσης

Στέφανα γάμου

Τα στέφανα του γάμου, απαραίτητο κομμάτι της τελετής, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Στην αρχαία Ελλάδα φτιάχνονταν από ελιά, μυρτιά, λεμονιά τυλιγμένα σε βάση από κλήμα και τα φορούσαν στο κεφάλι τους όχι μόνον οι νεόνυμφοι αλλά όλοι όσοι μετείχαν στην τελετουργία. Είχαν κι έχουν μεγάλη σημασία, καθώς συμβολίζουν την ένωση και την ολοκλήρωση. Ο κουμπάρος αλλάζει τα στέφανα τρεις φορές για να συμβολίσει την ισότιμη, αξιοπρεπή και γεμάτη αγάπη συμβίωση.

Στην σύγχρονη εποχή, τα γαμήλια στέφανα κατασκευάζονται από τεράστια ποικιλία υλικών. Οι επαγγελματίες του είδους έχουν στη διάθεσή τους άνθη και καρπούς, ασήμι και χρυσό, πολύτιμους λίθους, πορσελάνη, μετάξι με πέρλες κι ό,τι άλλο δε μπορεί να βάλει ο νους!

Για τους πολύ παραδοσιακούς, τα φύλλα κι οι ανθοί λεμονιάς είναι η ιδανική επιλογή. Στην εποχή της κρίσης, υπάρχουν και οικονομικά στέφανα, φτιαγμένα με γούστο και μεράκι με αγάπη και μεράκι, με απλά υλικά, όπως κορδέλες βελούδινες, δαντέλα, στρας, κρύσταλλα με λευκό κορδόνι κι άλλα πολλά.

Εκτός από τα κλασικά στέφανα, υπάρχουν κι οι κορώνες, έθιμο βυζαντινό, που υποδεικνύουν ότι κάθε ζευγάρι είναι βασιλείς του οίκου τους, η βασιλεία δε αυή ξεκινά την ημέρα του γάμου τους. Καλό είναι, η μέλλουσα νύφη να έχει αποφασίσει για το χρώμα και το στυλ του νυφικού και της γαμήλιας τελετής γενικότερα, ώστε η επιλογή των γαμήλιων στεφάνων να είναι ταιριαστή.

Η έρευνα αγοράς θα βοηθήσει ιδιαίτερα, αφού υπάρχει πληθώρα σχεδίων και τιμών. Επίσης, υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσφορές, όπως αυτή της παράδοσης των στεφάνων μαζί με ασορτί μπουτονιέρες για τον γαμπρού και τον κουμπάρο. Καλό στεφάνωμα!

Σύνταξη κειμένου: Π. Αγγελοπούλου
Φωτογραφία: ebay.ca

Περισσότερα άρθρα γάμου...