Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου

Βασιλικοί Γάμοι

Ιστορίες και Θρύλοι

Βασιλικοί Γάμοι

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πάντα ένα δύσκολο κομμάτι στην ζωή μας. Κάθε ένας από εμάς έχει συναναστραφεί με άτομα διαφόρων κοινωνικών τάξεων και πολλών χωρών, τόσο σε φιλικές όσο και σε ερωτικές σχέσεις. Όταν οι ερωτικές σχέσεις προχωρήσουν, και οι δύο αυτοί άνθρωποι αποφασίσουν να παντρευτούν, ακολουθούν αποκλειστικά και μόνο την καρδιά τους. Κάθε ζευγάρι που θέλει να επισημοποιήσει τη σχέση του και να ακολουθήσει τον δρόμο για την εκκλησία δεν έχει παρά να σκεφτεί τι είδους γάμο θέλει και αν αυτό ταιριάζει με τη θρησκεία και των δύο. Στις βασιλικές οικογένειες δεν ισχύει αυτό.

Όταν ένας πρίγκιπας ή μια πριγκίπησσα είναι σε ηλικία γάμου ξέρει ήδη ότι θα πρέπει να διαλέξει, αν αυτό δεν το έχουν κάνει ήδη οι γονείς, κάποιο μέλος μιας άλλης βασιλικής οικογένειας. Οι Βασιλιάδες γονείς τους φροντίζουν να γνωρίζουν και να συναναστρέφονται κυρίως με άτομα αυτού του κύκλου από την ώρα που γεννιούνται. Φυσικά όσο πιο σύντομα κάνουν τους αρραβώνες, ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία, τόσο το καλύτερο θα είναι για αυτούς, προκειμένου να μην χάσουν τη συμφωνία.

Κάποιοι από τους πλέον γνωστούς βασιλικούς γάμους είναι αυτοί του Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία και του Καρόλου με την Νταϊάνα.

Ο γάμος του τέως Βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία είναι από τα πιο λαμπρά παραδείγματα γονικής παρέμβασης. Η Άννα Μαρία ήταν μόλις 13 ετών όταν πρωτοσυναντήθηκαν και ο Κωνσταντίνος 19. Μετά από δυο χρόνια, που ξαναβρέθηκαν, ο Κωνσταντίνος θέλησε να παντρευτεί αυτήν τη νεαρή πριγκίπησσα και έτσι οι γονείς τους κανόνισαν να κάνουν όλοι μαζί διακοπές, ώστε τα παιδιά να γνωριστούν καλύτερα. Η πρόταση ήρθε το ίδιο κιόλας καλοκαίρι όπου και αραββωνιάστηκαν. Οι οικογένειες προγραμμάτισαν τον γάμο τους όταν η Άννα Μαρία έγινε 18 ετών. Στο γεγονός ήταν καλεσμένοι να παρεβρίσκονται στην Μητρόπολη όλοι οι γαλαζοαίματοι της εποχής. Φυσικά πάρα πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους, απ΄όπου θα περνούσαν τα αυτοκίνητα των μελλόνυμφων, για να τους δουν και να τους ευχηθούν. Ήταν το γεγονός της χρονιάς για την Ελλάδα αλλά και για όλη τη Βασιλική κοινωνία της Ευρώπης. Η οικογένειά τους μεγάλωσε γρήγορα και ζουν όλοι μαζί ευτυχισμένοι στο Λονδίνο πλέον.

Ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου με την Νταϊάνα ήταν άλλο ένα μεγάλο γεγονός που συγκίνησε την Ευρώπη και έκανε όλο τον κόσμο να μιλά για αυτό. Ο καρδιοκατακτητής Κάρολος, που ήταν περιζήτητος γαμπρός, γνώρισε και σαγίνευσε την νεαρή Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ και τελικά την παντρεύτηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γάμος τους ήταν το γεγονός του αιώνα. Στη δική τους περίπτωση οι γονείς δεν φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή για τον γάμο τους, αλλά η σχέση του Καρόλου με την Καμίλα, τη γυναίκα που πάντα ήθελε, μας δείχνει οτι ο πρίγκηπας δεν είχε την πολυτέλεια να επιλέξει την γυναίκα των ονείρων του. Η Καμίλα δεν είχε Βασιλική καταγωγή όπως η Νταϊάνα! Η Λαίδη Ντι πέθανε σε ένα πολύ άσχημο ατύχημα και ο Κάρολος ζει πλέον με την Καμίλα, την οποία έχει παντρευτεί.

Ο πρίγκιπας που έσπασε τα κλισέ και ακολούθησε την καρδιά του ήταν ο Ρενιέ. Εκείνος, μη ακολουθώντας την παράδοση, επέλεξε να παντρευτεί μια διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιό, την Γκρέις Κέλι. Οι δυό τους γνωρίστηκαν στις Κάννες και παντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα, όχι σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία. Η μούσα του Χίτσκοκ έπρεπε να αποχωριστεί τον φωτεινό κόσμο του κινηματογράφου για τον λαμπερό κόσμο της βασιλικής ζωής. Ο γάμος τους ήταν φαντασμαγορικός και είχε αντίκτυπο ακόμη και πέρα από τον Ωκεανό. Μετά τον θάνατο της Γκρέις ο Ρενιέ αποφάσισε να μην ξανεπαντρευτεί. Η αγάπη τους ήταν θρυλική και αποτελούν πρότυπο έγκαμου βίου για πολλούς.

Από το πρώτο ζευγάρι βλέπουμε οτι η παράδοση δεν είναι πάντα κακή, παρότι περιορίζει και υποτάσει. Στο δεύτερο βλέπουμε τις καταστροφικές συνέπειες της παράδοσης. Στο τελευταίο ζευγάρι παρατηρούμε ότι η ελευθερία από τα κλισέ των περασμένων αιώνων έχει θετικά αποτελέσματα. Η απαγκίστρωση από τα στεραιότυπα, και η λιγότερο τυφλή υποταγή σε αυτά, θα έκανε καλό για την ζωή και τον γάμο πολλών πριγκίπων και πριγκιπισσών. Το παράδειγμα αυτό ακολουθούν πλέον οι δυο πρίγκιπες της Μεγάλης Βρετανίας μιας και το παράδειγμα της μητέρας τους και του πατέρα τους ήταν πολύ μεγάλο μάθημα για αυτούς.

Σύνταξη κειμένου: Ελένη Νομικού
Φωτογραφία: www.youtube.com

Περισσότερα άρθρα γάμου...