Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου
Ιδέες και Συμβουλές Γάμου

Προγαμιαίο συμβόλαιο

Το μοντέρνο προικοσύμφωνο

Προγαμιαίο συμβόλαιο

Ένας γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, έχει πολλά έξοδα. Δεν είναι μόνον το νυφικό και το γαμπριάτικο κοστούμι, είναι οι προσκλήσεις, οι μπομπονιέρες, η διακόσμηση και πολλά άλλα. Κυρίως, όμως, είναι η γαμήλια δεξίωση όπως και το γαμήλιο ταξίδι που ανεβάζουν το κόστος.

Για τα ζευγάρια που έχουν οικονομική δυσπραγία, κάτι σύνηθες στις μέρες μας λόγω κρίσης, το κόστος είναι παράγοντας σοβαρός για τη τέλεση γάμου.

Έτσι, το ευπορότερο μέλος του ζευγαριού επωμίζεται και το πλείστον των εξόδων. Αν, μάλιστα, διαθέτει πολύ μεγάλη περιουσία, οι δικηγόροι του το συμβουλεύουν να συνάψει προγαμιαίο συμβόλαιο, γεγονός που τελικά δεν είναι και τόσο ξενόφερτο, αν θυμηθούμε τα συμφωνητικά της προίκας, που έκαναν σε παλιότερες εποχές στην Ελλάδα.

Πάντως, ένα τέτοιο συμβόλαιο δεν σιγουρεύει απλώς την περιουσία του οικονομικά ευρωστότερου, προβλέπει και την προστασία από προικοθήρες ή απατεώνες, που επιχειρουν με το γάμο να επωφεληθούν οικονομικά από το ταίρι τους. Θύματα μιας τέτοιας πρακτικής είναι ευάλωτοι συναισθηματικά άνθρωποι ή μοναχικοί ηλικιωμένοι, που αναζητώντας αγάπη και συντροφιά, δεν προνοούν να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Στον αντίποδα, υπάρχουν πλούσια άτομα που ενδιαφέρονται μόνον για την απόκτηση απογόνων, θέτοντας όρο εντός χρονικού πλαισίου για την τεκνογονία, οι οποίοι ζητούν διαζύγιο αν αυτό δεν γίνει στον συμφωνημένο χρόνο. Ακόμα χειρότερα, μόλις αποκτήσουν παιδί, ζητούν διαζύγιο έχοντας εξασφαλιστεί από οικονομικές απαιτήσεις της άλλης πλευράς...

Όσο δυσάρεστα κι αν είναι αυτά, είναι μέσα στη ζωή. Ένα προγαμιαίο συμβόλαιο μπορεί και να προστατέψει. Γενικά, συνιστάται ιδιαίτερα στα άτεκνα ζευγάρια, σε ζευγάρια που και τα δύο μέρη κερδίζουν πολύ καλά χρήματα, σε συντρόφους με μεγάλη διαφορά ηλικίας και σε συντρόφους με χάσμα περιουσιακών στοιχείων.

Η σύναψη συμβολαίου γάμου είναι δυνατή όχι μόνο πριν, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του γάμου. Αχρείαστο να είναι !

Σύνταξη κειμένου: Π. Αγγελοπούλου
Φωτογραφία: Agreement Ideas

Περισσότερα άρθρα γάμου...